Dansk Lydisolering Logo

Compliance

Revolution i arbejdslivet

Gennem det seneste års tid er der sket mere i arbejdslivet, og den måde vi går på arbejde på, end der er sket det seneste årti. Vi er gået fra at arbejdspladsen i mild grad accepterer hjemmearbejde, til at hjemmearbejde er blevet en fast del af hverdagen. Derudover er vores tolerance i forhold til hvad vi på et personligt plan vil acceptere rykket sig i den grad, i halen på den store "me to-bølge". Samlet set stilles der i 2023 langt højere krav til arbejdspladsens fysiske rammer, compliance på arbejdspladsen og de overordnedes evne til at imødekomme den enkelte medarbejder.


Hjemmearbejde


For rigtig mange danskere var det at arbejde hjemme noget de til nøds fik lov til hveranden torsdag i 2019. At arbejde hjemme blev opfattet som et forsøg på en hel eller en halv fridag. Efter Corona's indtog i Danmark har lederne på arbejdspladserne, landet over, måttet gentænke hvordan de opfattede begrebet hjemmearbejde. For hvis ikke medarbejderne måtte arbejde hjemme - ja så blev der slet ikke arbejdet. I rigtig mange arbejdsfunktioner har det vist sig at medarbejderne er mindst lige så effektive hjemmefra, som på arbejdspladsen. Når man arbejder hjemme har man frie rammer til at installere sig præcist som det giver mest mening for den enkelte arbejdsopgave. Det kan være halvhøj musik, brug af gulvplads, læsning på langs e.l., som ikke er specielt praktisk i det sædvanlige kontormiljø, men som gavner processen og dermed forbedrer det arbejde som afleveres til arbejdspladsen. Medarbejderne på arbejdspladserne kan selv identificere de ting som forbedrer deres arbejdsprocess, og vil ganske givet have ønsker om, i højere grad, at kunne genskabe det gode arbejdsmiljø de i ro og mag skabte for sig selv, derhjemme, når de kommer mere fast tilbage på arbejdspladsen.


Det forventes at hjemmearbejde (efter Corona) vil blive en mere accepteret i hverdagen, men det forventes hermed også, at medarbejderne kommer tilbage med lidt højere krav til standarden af faciliteter på arbejdspladsen, omend også en udvidet værdsættelse af det sociale element ved at have kollegaer. 




To-holdsskifte


Arbejdspladser landet over har i denne Corona-tid kørt i to-holdsskift. Det ene team arbejder hjemme i denne uge og det andet arbejder på arbejdspladsen. Og næste uge er det omvendt. Dette har betydet mere plads, mere ro og mere fordybelse på arbejdspladsen.


Samtidig giver opdelingen en helt naturlig udfordring i form af mindre eller anden kommunikation på tværs af de to teams. Og beslutninger er i mange tilfælde blevet forhalet pga. den manglende kommunikation eller samling på tropperne. Det er dog helt tydeligt at de medarbejdere, som til dagligt ikke er glade for storrumskontoret, nyder dette set up. Man må kunne forvente at de medarbejdere der har nydt og udnyttet den forøgede plads, vil komme til at efterspørge, om ikke kræve, lignende tilstande i arbejdet - også når Corona har fået sin afslutning og arbejdspladsen skal "tilbage til normalen".




Nul-tolerance


Hvis man ser tilbage gennem tiden har der været mange forskellige niveauer af hvad der er "okay" på en arbejdsplads. Een ting er, hvad der sker mellem kollegaer til en julefrokost, som alle parter er indforståede med, en anden ting er alt det der sker, hvor der er hierarkiske forhold der spiller ind, og hvor den ene part ikke er samtykkende. Det seneste år er der sket et enormt skred i forhold til hvad vi som mennesker, medarbejdere, kvinder, personer fra minoritetsgrupper osv. vil finde os i. Og det er på mange måder rigtig godt, men det stiller helt nye krav til hverdagens ledere. For at navigere i denne nye kultur er på mange måder meget mere brandfarligt end det tidligere har været. Lederen forventes at skulle løse konflikter, sørge for at krænkelser ikke finder sted og sætte ind overfor mobning af alle afskygninger.


Krav til virksomhedens faciliter

I massevis af arbejdspladser i Danmark har man det seneste årti åbnet mere og mere op, så cellekontorerne er kommet væk og et stort lækkert og lyst storrumskontor har set dagens lys. Denne tendens har skabt modtendensen med at mangle mødelokaler og plads til koncentration.


Rigtig mange steder har man så oprettet skillevægge, glaspartier osv. for at imødekomme det nye behov. Lydforholdene er dog som oftest forfærdelig i sådanne mødelokaler, fordi der kommer lyd ind udefra, akustikken er dårlig eller alle udenfor kan høre hvad du siger. Dette er ubehageligt hvis man forsøger at koncentrere sig, men det er direkte håbløst hvis man skal forsøge at føre en fortrolig samtale om fx trivsel, hyring, fyring e.l. De mange oprettede mødelokaler viser sig at være skabt i for ringe kvalitet, og der er alt for få af dem. Og samtidig er der et helt tydeligt stadigt stigende behov for rummene, både qua medarbejdernes nyvundne selvforståelse, og lederens nye pligter som resultat af den nye anti-krænkelseskultur. En medarbejder SKAL i 2021, på alle tidspunkter, kunne bede om en fortrolig samtale med sin nærmeste leder, uden hensyntagen til om der er reserveret mødelokale eller om kollegaerne nu sidder og lytter. Det er nye standarder, men det er fremtiden, for alt andet er ikke professionelt. 




Ledelse og bestyrelsesarbejde

Som leder er man nødt til at stille mulighederne til rådighed for medarbejderne, så de kan komme af med den information de måtte sidde inde med. Om det er noget delikat der angår dem selv eller andre. Sådan noget som whistle-blower-ordninger giver for eksempel ingen mening i verden, hvis der ikke er mulighed for at videregive informationen under fuldkommen trygge og fortrolige forhold. At sidde inde med information, som der ikke er mulighed eller lejlighed til at videregive, giver direkte anledning til stressrelaterede sygdomme på lang sigt, er fordyrende og er enormt forstyrrende for koncentrationen. Nye retningslinjer, love og krav om compliance finder vej til virksomheden, og det er om at efterleve for lederne både når det gælder arbejdsmiljøet, anti-krænkelseskulturen og de fysiske rammer for arbejdet.


Professionelle virksomheders ledere og bestyrelsesmedlemmer anno 2023 skal have mulighed for at kunne tage alvorlige beslutninger om ansættelsesforhold, konflikter o.l. uden at de pågældende medarbejdere kender til beslutningen inden den er offentliggjort. Der skal kunne tales frit mellem lederne og leder og medarbejdere imellem - i trygge rammer. Sådan kan en arbejdsplads være i øjenhøjde med sine medarbejdere, og det vil være det nye konkurrenceparameter når der skal tiltrækkes arbejdskraft i fremtiden. 




Hos Dansk Lydisolering A/S har vi specialiseret os i at forstå de udfordringer der opstår på en arbejdsplads, særligt alle dem som angår lyd. Vi kan derfor hjælpe Jer med den helt rigtige løsning. Starten af 2023 har allerede tydeliggjort for os at vores kontorbokse bliver en tydelig spiller i kampen om det gode arbejdsmiljø.

Share by: